Sirály sakkozók sikere a Macedóniában megrendezett Látássérültek Olimpiáján

Véget ért a XV. Látássérültek Sakkolimpiája a macedóniai Ohridban, amelyen a magyar válogatott 12 év kihagyás után újra megmérettette magát a nemzetközi mezőnyben.

Az olimpiai csapat tagja volt a Sirály Életmód SE sakk szakosztályának két versenyzője, Voján István és Almádi Balázs is ez óriási eredmény  egy ilyen kis egyesületnek mint a Sirály Életmód  SE

A svájci rendszerű, 9 fordulós, 4 táblás csapatversenyen a 27 résztvevő közül végül a 18. helyet sikerült megszereznünk.

A sakkolimpiát megelőző nyilvános sajtótájékoztatón Kapás Róbert, a Fogyatékosok Országos Diák és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) versenyigazgatója, csapatkapitány elmondta, a látássérültek sakkolimpiáját négyévente rendezik meg, ezúttal 26 ország nevezett. Magyar csapat több mint tíz éve nem vett részt az eseményen, Szkopjéban a FODISZ szervezésében, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) együttműködő támogatásával ülhetett asztalhoz.

A csapat tagjai: Almádi Balázs, Hosszú Vilmos, Kiss Zoltán, Rév Miklós, Szilágyi Sámuel Attila, Voján István, edzője Varga Zoltán sakknagymester voltak.

Az olimpiát megelőző sajtótájékoztatón Kállai Gábor sakknagymester, a FODISZ mentora felidézte, magyar “vakcsapat” régóta létezik, a látókkal eredményesen veszik fel a harcot, a csapattagok közül Voján István a Polgár-lányok felkészítésében is részt vett.

Magyar versenyző legutóbb 2006-ban Indiában szerepelt hasonló versenyen. Az 1964-es olimpián ezüstérmes, míg 1996-ban nyolcadik, az 1988-as egyedüli magyarországi rendezésű eseményen pedig 11. lett a csapat.

“Az évtizedes távlat miatt ezúttal nincs elvárás, szeretnénk felmérni a helyünket a nemzetközi mezőnyben” – mondta Szabó László, majd úgy folytatta, célunk hogy a legtöbb sportágat megnyissák a fogyatékkal élő emberek számára.

A verseny kétharmadánál 6 kör után a 13. helyet foglaltuk el a 27 csapatos mezőnyben. Az élmezőnyben orosz-ukrán-lengyel körbeverés után hármas holtverseny alakult ki, másodlagos pontszámítással jelenleg Ororszország vezet.

A verseny elején az ukránoktól elszenvedett vereség, az olaszokkal játszott döntetlen és a hollandok legyőzése után a második harmadban először Dél-Afrikával csapott össze a magyar válogatott, és sikerült is 3:1 arányban győzedelmeskedünk.

A csapatból Szilágyi Sámuel, Rév Miklós és Voján István is nyerni tudott. Ezzel felzárkóztunk közvetlenül az élmezőny mögé, és ahogy az ilyenkor törvényszerű, egy igen nehéz ellenfelet kaptunk, de a kiváló erőkből álló Németország  ellen is sikerült a tisztes helytállás, Szilágyi Sámuel és Rév Miklós is döntetlent ért el, így a germánok csak 3:1 arányban kerekedtek fölénk.

A 6. fordulóban Szlovéniával került össze a magyar csapat, és bár az értékszámok alapján nem mi voltunk a meccs esélyesei, a játszmák alapján benne volt a játékban a csapatgyőzelem is, de Almádi Balázs győzelmével, Szilágyi Sámuel, és Voján István döntetlenjével fokozott izgalmak után végül 2:2-es döntetlen eredményt  könyvelhettünk el szomszédaink ellen.

A 7. fordulóban bravúros győzelmet arattunk a 7. kiemelt Montenegró ellen, ekkor a 10. helyen álltunk, így az utolsó két fordulóban nagyon magasra került a léc, azonban a versenyrutin hiányának és a fáradtságnak köszönhetően nem bírtunk  a kiváló, nagyon fiatal játékosokból álló Venezuelával  (  1,5:2,5 lett az eredmény), sem a házigazda Macedóniával (0:4).

Végül sakkozóink a középmezőnyben, a 18. helyen zártak.  A Varga Zoltán nagymester által felkészített csapat két legjobb pontszerzője Rév Miklós és Voján István voltak, 4,5-4,5 ponttal az elérhető 9-ből.

Csapatunk mérlege 3 győzelem (Hollandia, Dél-Afrika, Montenegro), 2 döntetlen (Olaszország, Szlovénia), 4 vereség (Ukrajna, Németország, Venezuela, Macedónia) lett.

A versenyt Oroszország nyerte Ukrajna és Lengyelország előtt, őket Szerbia, Németország és Spanyolország követte. Kiemelendő még a nagyon fiatal India, és a várakozásokat messze túlteljesítő Azerbajdzsán 7., illetve 8. helye.

Összeállította Kovács Judit a FODISZ sajtóanyagai alapján.

 

Juhász Béla

szakosztályvezető